Euroviziós Dalfesztivál 2015

Az Euroviziós Dalfesztivál vagy Euroviziós Dalverseny az egyik legnépszerűbb műsorok egyike egész Európában. Az Eurovizió egy minden évben megrendezésre kerülő dalverseny, amit legelőször 1956-ban rendeztek meg. Az évente megrendezett versenyen résztvevő országok mind aktív tagjai az Európai Műsorsugárzók Uniójának (European Broadcasting Union, röviden EBU).

Eurovision 2015
Eurovision 2015 – Bécs

Az Európai Műsorsugárzók Unióját 1950-ben alapitották. Minden évben a versenyben részt vevő államok neveznek egy dalt a versenyre, amit élő adásban előadnak majd a szavaznak a többi ország által beküldött dalokra, hogy megtalálják az Euroviziós Dalfesztivál legnépszerűbb dalát. Az Euroviziós Dalfesztivált először 1956-ban tartották meg és azóta minden évben megrendezésre kerül igy az egyik leghosszabban futó televizíós műsorok egyike az egész világon. A verseny népszerűsége évről évre csak nő és a tavalyi dalfesztivált megközelitőleg 100-600 millióan követték figyelemmel. A dalversenyben Európa legtöbb állama már legalább egyszer részt vett és az Eurovizió szó ma már az egész kontinensen ismert, a verseny egy igazi nemzetközi versennyé nötte ki magát.

Az európai országokon kivül számos más országban is közvetitik a versenyt többek között Ausztráliában, Kanadában, Idiában, Kínában, az Egyesült Államokban és Koreában is. A dalversenyen szereplő dalok stilusa igen széles skálán mozog, van közte arab, balkán, metál, folk, dance, latin, rap, pop stb. Számtalan együttes és énekes kezdte az Euroviziós Dalfesztivállal a karrierjét, többek között a svéd ABBA is, aki 1958-ban nyet a Waterloo dalukkal, Celine Dion, aki svájc szineiben indult 1988-ban és a tavalyi évben, 2014-ben az osztrák Conchita Wurst nyerte meg a Euroviziós Dalfesztivált Koppenhágában, Dánia fővárosában.

Minden évben a nyertes ország rendezheti meg a következő Euroviziós Dalversenyt és a következő évben 2015-ben a dalfesztivál Ausztriában lez megrendezve. A 2015-ös dalverseny az osztrák fővárosban, Bécsben lesz majd látható, mivel a 2014-es Koppenhágában megrendezett versenyt Conchita Wurst nyerte meg a Rise Like a Phoenix dalával. 2015-ben lesz az Euroviziós Dalfesztivál 60. évfordulója. Az elődöntök 2015-ben május 19-én és 21-én lesznek megrendezve majd a döntő 2015. május 23-án lesz megtartva.

A dalfesztivál Bécsben a Weiner Stadthalleban lesz majd nyomon követhető. Ez lesz a második alkalom, hogy Ausztria rendezheti meg az Eurovizíós Dalversenyt, az első alkalomra még 1967-ben került sor. A dalfesztiválnak minden évben van valamilyen szlogenje a tavalyi évé #JoinUs volt a 2015-nek pedig Building Bridges lett a mottója. A 2015-ös Euroviziós Dalfesztiválra eddig 31 állam jelentkezett többek között Magyarország, Ausztria, Németország, Szerbia, Franciaország, Ciprus stb. A versenyre 2014. szeptember 15-ig lehetett jelentkezni.

Ha több Bécs információt keres, nézzen körül itt a Bécs Infóban!

Leave a Reply