Hundertwasser-ház

A bécsi Hundertwasser-ház egy Friedensreich Hundertwasser által feltalált különleges stílusban épült apartmankomplexum. A ház 1983 és 1986 között épült, egyenetlen padlóval, a szobákból kinövő fákkal és a tetőn fűvel rendelkezik. A Hundertwasser-ház falain belül 52 apartman, 16 saját erkély, három nyilvános erkély, valamint 250 fa és bokor található.

Powered by GetYourGuide

Hundertwasser-ház Bécs

Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43

Hundertwasser-ház képek

Hundertwasser-ház

Öt dolog, amit valószínűleg nem tudott a bécsi Hundertwasser-házról.

A bécsi Hundertwasser-ház egy építészeti csoda, amely a világ minden tájáról vonzotta a látogatókat. Az osztrák művész és építész, Friedensreich Hundertwasser által tervezett színes és mókás épület nemcsak lakópark, hanem műalkotás is. Bár sokan ismerik az épület külsejét, a Hundertwasser-házról számos kevésbé ismert tényt érdemes feltárni. Itt öt olyan tényt talál, amelyeket reméljük, érdekesnek talál.

Egy elpusztult épület helyén épült

A Hundertwasser-ház egy korábbi, a második világháború alatt elpusztult épület helyén épült. Az eredeti épület egy lakóház volt, amely a háború előtt egy zsidó közösségnek adott otthont. A háború után a terület üresen állt, amíg Hundertwasser 1977-ben meg nem vásárolta. Hundertwasser elhatározta, hogy egy újfajta épületet hoz létre, amely harmóniában van a természettel és a környezettel, és úgy látta, hogy a helyszín tökéletes helyszín elképzeléseihez.

Fűvel borított tetővel rendelkezik

A Hundertwasser-ház egyik legszembetűnőbb jellemzője a fűvel borított tető. Hundertwasser úgy gondolta, hogy az épületeket integrálni kell a természeti környezetbe, és úgy érezte, hogy a zöldtető tökéletes módja ennek. A tetőt talaj és növényzet borítja, ami segít szabályozni az épületen belüli hőmérsékletet, és élőhelyet biztosít a madarak és rovarok számára.

Minden apartman egyedi

A Hundertwasser-ház 52 apartmant tartalmaz, és mindegyik egyedi. Hundertwasser úgy vélte, hogy az embereknek képesnek kell lenniük arra, hogy kifejezzék egyéniségüket és kreativitásukat életterükben, és minden lakást úgy tervezett, hogy tükrözze tulajdonosának személyiségét. Ez azt jelenti, hogy nincs két egyforma apartman, és mindegyiknek megvan a maga karaktere és varázsa.

A nyilvános WC-t Hundertwasser tervezte

A lakóépület mellett a Hundertwasser-ház tartalmaz egy nyilvános WC-t is, amelyet maga Hundertwasser tervezett. A WC önmagában is műalkotás, színes mozaikokkal, hullámzó falakkal és növényekkel borított mennyezettel. A WC ingyenesen használható, és a nap 24 órájában nyitva áll a nyilvánosság számára.

Ez egy népszerű turisztikai attrakció

1985-ös befejezése óta a Hundertwasser-ház Bécs népszerű turisztikai látványosságává vált. A világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy megcsodálják az épület színes homlokzatát, zöld tetejét és egyedi kialakítását. Az épületben számos üzlet és kávézó is található, így remek hely egy kávéra vagy ajándéktárgyra.

Összefoglalva, a bécsi Hundertwasser-ház figyelemre méltó épület, amely megragadja a látogatók és a helyiek képzeletét egyaránt. Egyedi kialakítása, fűvel borított tetője és individualista lakásai valódi műalkotássá teszik. Tehát, ha legközelebb Bécsben jár, feltétlenül látogasson el a Hundertwasser-házba, és fedezze fel rejtett kincseit.

Leave a Reply