Filmek, amik Bécsben játszódnak

Habár Bécs nem a legfelkapottabb forgatási helyek egyike, még igy is számtalan filmnek a fő helyszine az osztrák főváros, szóval ebben a cikkben azokat a filmeket fogjuk bemutatni, melyek Bécsben játszódnak.

The Illusionist
The ILlusionistAz első film a listáról a The Illusionists. A The Illusionists, aminek a magyar címe A mágus egy 2006-os cseh-amerikai dráma, amit Neil Burger rendezett. A film Steven Millhauser az „Eisenheim the Illusionist” rövid történetének az adaptációja. A film egy fiatal mágusról szól, aki felhasználva különleges tehetségét és adottságait elcsábitja szive választottját. A mágus a 19. századi Bécsben játszódik. A film főszereplői Edward Norton, mint Eisenheim a fiatal mágus, Jessica Biel, mint Sophie, Rufus Sewell, mint Leopold, Eddie Marsan, mint Josef Fischer és Jake Wood, mint Jurka.

Amadeus
A második film, ami szintén teljes egészében Bécsben játszódik az Amadeus. Az Amadeus egy 1984-es amerikai dráma, amit Milos Formand rendezett, forgatókönyvét pedig Peter Shaffer írta. A film történetét Antonio Salieri meséli el, aki megszállotja Wolfgang Amadeus Mozartnak, akit egyszerre istenit, gyülől és megvet. Az egész film a 18. századi Bécsben játszódik. A film főszereplői F. Murray Abraham, mint Antonio Salieri, Tom Hucle, mint Wolfgang Amadeus Mozart, Elizabeth Berridge, mint Constanze Mozart, Roy Dotrice, mint Leopold Mozart és Jeffrey Jones, mint II. József. A film összesen 50 jelölést kapott és ebből 40 díjat nyert, többek között 8 Oscar-díjat, 4 BAFTA-díjat és 4 Golden Globe-díjat.

RushRush
A harmadik film a listánkról, ami szintén Bécsben játszódik a Rush, bár igaz csak a film egyes részei játszódnak az osztrák fővárosban. A Rush, magyar címén a Hajsza a győzelemért egy 2013-as angol-amerikai-német életrajzi dráma Ron Howard rendezésében, aminek forgatókönyvet Peter Morgan írta. A Hajsza a győzelemért film a két Formula-1-es pilóta az angol James Hunt és az osztrák Niki Lauda rivalizálásáról szól. A film az 1970-es években játszódik a F1 fénykorában. A film főszereplői Chris Hemsworth, mint James Hunt, Daniel Brühl, mint Niki Lauda, Olivia Wild, mint Suzy Miller és Alexandra Maria Lara, mint Marlene Lauda.

Films with clips from London

Before Sunrise
A negyedik film a felsorolásból egy amerikai romantikus dráma, aminek helyszineit Bécs különböző pontjai biztosították. A Before Sunrise vagy magyarul Mielőtt felkel a Nap egy 1995-ös amerikai romantikus film, amit Richard Linklater rendezett és Kim Krizian írta a forgatókönyvét. A film egy fiatal amerikai férfiról Jesse-ről és egy fiatal francia lányról Céline-ről szól, akik egy vonaton találkoznak egymással. A két fiatal úgy dönt, hogy az éjszakát Bécs és egymás megismerésére használják fel. A film főszereplői Ethan Hawke, mint Jesse Wallace, Julie Delpy, mint Céline, Andrea Eckert és Hanno Pöschl.

The Piano Teacher
Az utolsó film a listánkról, ami szintén teljes egészében az osztrák fővárosban, Bécsben játszódik a The Piano Teacher (franciául: La Pianiste). A The Piano Teacher, magyarul A zongoratanárnő egy 2001-es francia-osztrák erotikus film, ami Michael Haneke rendezésében készült. A film Elfriede Jelinek 1983-as a The Piano Teacher novellájának az adaptációja. A film a negyvenes éveiben járó zongoratanárnő és fiatal 17 éves tanitványának a furcsa és erotikus kapcsolatát mutatja be. A film főszereplői Isabelle Huppert, mint Erika Kohut, aki a zongoratanárnő, Benoît Magimel, mint Walter Klemmer, a fiatal tanitvány, Annie Girardot, mint Erika anyja és Susann Lothar, mint Mrs Schober.

Leave a Reply